2003627-undersandet-still-undersandet13camillahjelm-dan-print

Film fra Nordisk Film og Zentropa shortlistet til Oscar-kapløb

15.08.2016

Martin Zandvliets “Under sandet”, der er produceret af Nordisk Film, og Thomas Vinterbergs “Kollektivet”, der er produceret af Zentropa, er sat på shortlist til at blive den danske kandidat til en Oscar-nominering. 

Nordisk Film og Zentropa er igen flot repræsenteret i det Oscar-kapløb, som nu er i gang. 

Det Danske Filminstitut har netop meddelt, at tre danske film er blevet sat på shortlist til at blive den danske kandidat til en nominering i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film ved Oscar-uddelingen næste år. De tre film er “Under Sandet”, som er instrueret af Martin Zandvlliet og produceret af Nordisk Film, "Kollektivet”, som er instrueret af Thomas Vinterberg og produceret af Zentropa, samt Lise Ohlins "De standhaftige”, der er co-produceret af Nordisk Film Production. 

Nordisk Film, som er ejet af Egmont, og Zentropa, der er delejet af Nordisk Film, har de seneste ti år haft i alt seks Oscar-nomineringer, hvoraf det én gang er blevet til en Oscar. I år var Tobias Lindholms “Krigen”, der er produceret af Nordisk Film, nomineret til en Oscar. 

I Danmark er det en komité bestående af syv repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, som afgør, hvilken film der indstilles til kampen om en Oscar-nominering i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film. Afgørelsen foregår i to trin. Først mødes komitéen og udpeger tre film til en shortlist, og en måned senere beslutter komitéen, hvilken film der skal indstilles.

Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut, som er formand for komitéen, siger i en pressemeddelelse:

"Igennem det seneste årti har vi set, hvordan Oscar-akademiet vedvarende er optaget af film fra Danmark, der – selvom vi befolkningsmæssigt er lille land – igen og igen har vist, at vi kan være med til det sidste. De seneste år har Akademiet næsten hver gang valgt en dansk film ind på shortlisten med de sidste ni film – for ofte at bringe dem videre til en nominering. Vi ser også, hvordan nogle af de mest interessante internationale instruktører og producere i disse år stræber efter at samarbejde med danske produktionsselskaber, filmfolk og skuespillere. Den internationale optagethed, dansk film møder, er resultatet af en stærk talentmasse i kombination med et vedholdende offentligt engagement og ikke mindst solid opbakning fra de danske biografgængere.” 

Komitéen består ud over formanden i år af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Anders Refn fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Jacob Wendt Jensen fra Danske Filmkritikere, Kim Pedersen fra Danske Biografer og afdelingschef Mariannne Moritzen fra Det Danske Filminstituts afdeling for fiktion.