ove-sprogoe-prisen

Ove Sprogøe Prisen 2015 går til Ulrich Thomsen

21.12.2015

I 10-året for prisens indstiftelse modtog den populære skuespiller prisen for sin præstation som Richard "Ricardo" Møller Nielsen i "Sommeren '92".

I dag ville Ove Sprogøe været fyldt 96 år, og i den anledning blev Ove Sprogøe Prisen uddelt for 10. gang. I år gik prisen til Ulrich Thomsen for sin anmelderroste præstation som Richard "Ricardo" Møller Nielsen i succesfilmen "Sommeren '92" om fodboldlandsholdets EM-triumf i Sverige. Med prisen fulgte både en check på kr. 30.000,- fra Nordisk Film Fonden og en helt ny Ove Sprogøe-prisstatuette skabt specielt til 10-års jubilæet. Statuetten er en buste af Ove Sprogøe, udført i bronze af kunstneren Kathrine Schrøder Moseholm.

Dagens prisuddeling fandt sted på Scene 3 hos Nordisk Film med Nicolaj Kopernikus som vært. Kulturminister Bertel Haarder overrakte Ove Sprogøe Prisen 2015 til Ulrich Thomsen, og på scenen blev valget motiveret af priskomitémedlem Kim Skotte, filmredaktør og filmanmelder på Politiken, som bl.a. sagde følgende:

- Hans fortolkning af det fynske bøgetræ Richard 'Ricardo' Møller Nielsen i Kasper Barfods film om dengang det danske fodboldlandshold sensationelt vandt EM, er en helt usædvanlig smuk balancering af humor og alvor. Ulrich Thomsen ligner ikke i skræmmende grad den forkætrede fynske fodboldtræner med de mildest talt originale fyndord. Men det glemmer man alt om, når man har set fem minutter af "Sommeren '92". Så ER Ulrich Thomsen Ricardo. En landstræner som nu har både publikum og Historien på sin side. Det er svært at lave fodboldfilm, som dufter af sved og læder på den rigtige måde. Endnu sværere er det at portrættere fodboldpersonligheder, som stadig står mejslet i alles erindring. Men Ulrich Thomsen får det til at se legende let ud, at skabe en Ricardo, som griber os om hjertet, får os til at le og giver en hårdtarbejdende mand æresoprejsning med et helt igennem solidarisk portræt.

Om Ulrich Thomsen – fra Vinterberg til Bond, Oscar og amerikansk tv
Ulrich Thomsen er én af sin generations største danske skuespillere. På teatret har han brilleret siden midt-90'erne, men det er først og fremmest på film og TV, at han har slået sit navn fast som en stor stjerne både i Danmark og udlandet. Blandt hans mange uforglemmelige præstationer herhjemme husker man ham især for "De største helte" (1996), "Festen" (1998), "Blinkende lygter" (2000), "Arven" (2003), "Brødre" (2004), "Adams æbler" (2005) og den Oscar-belønnede "Hævnen" (2010). Internationalt har han sat sit tydelige aftryk i en række store europæiske og amerikanske produktioner, bl.a. som Bond-skurk i "The World is not Enough" (1999), thrilleren "The International" (2009) og Proctor i den amerikanske tv-serie "Banshee" (2013-16). I år har han på den hjemlige front medvirket i Susanne Biers "En chance til" (2015) og senest "Sommeren '92" (2015), og den 14. januar er der premiere på Thomas Vinterbergs "Kollektivet" (2016) med Ulrich Thomsen i den mandlige hovedrolle. Endelig har han også stået bag kameraet på den barske kærlighedshistorie "In Embryo" som han både har skrevet, instrueret og produceret og som forventes at få premiere i 2016.

Om prisen
Ove Sprogøe Prisen er etableret som en hyldest til én af Danmarks mest folkekære skuespillere. Den er oprindeligt indstiftet af Morten Grunwald og Nordisk Film med donation af honorarerne fra forfatterne bag bogen "Den fynske vulkan" og med indtægterne fra de mindeforestillinger, Nordisk Film afholdt efter Ove Sprogøes bortgang i september 2004. Siden 2011 er Ove Sprogøe Prisen blevet uddelt af Nordisk Film Fonden.
Prisen på 30.000 kr. tildeles en dansk skuespiller for en usædvanlig præstation på teatret eller på film det forgangne år, og i udnævnelsen er der lagt vægt på, at vedkommende har et talent med potentiale til at opnå samme folkelige og brede appel som Ove Sprogøe.
Priskomitéen består af Morten Grunwald, Bent Fabricius-Bjerre, Bo Christensen, Jan Lehmann, Christian Have, Lisbet Dahl, Jørgen Sprogøe, Katja Holm og Kim Skotte.
Ove Sprogøe Prisen uddeles i år for 10. gang og er tidligere tilfaldet (i kronologisk rækkefølge) Niels Ellegaard, Nicolaj Kopernikus, Lene Maria Christensen, Signe Egholm Olsen, Cecilie Stenspil, Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Mia Lyhne og senest Danica Curcic.

Motiveringstale til Ulrich Thomsen

Af filmredaktør og filmanmelder Kim Skotte, Politiken

Ove Sprogøe-prisen går til en skuespiller, som i det forgangne år har ydet noget helt enestående på lærredet eller på scenen  – og det gør jo ikke noget, hvis det samtidig er en præstation, der har fået os til at trække på smilebåndet!

Det er ikke nogen hemmelighed, at de fornemme priser næsten altid belønner en indsats i en alvorlig, dramatisk rolle. Selvom komikken er mindst lige så stor en udfordring som tragikken.

Men Ove Sprogøe var en skuespiller, som i eminent grad magtede at spille på begge klaviaturer. Derfor er det her i 10-års jubilæet for uddelingen af Ove Sprogøe-prisen en særlig fornøjelse at kunne give prisen til en skuespiller, der mestrer noget af den samme bredde.

Ulrich Thomsen er en af vore store skuespillere. Han har allerede for længe siden fået belønnet den alvorlige side af sit talent med Bodil og Robert-priser for sine præstationer som Christian i Thomas Vinterbergs ”Festen” og Christoffer i  Per Flys ”Arven”.

Men i dag skal vi sætte pris på en anden side af Ulrich Thomsens talent. Hans fortolkning af det fynske bøgetræ Richard ’Ricardo’ Møller Nielsen i Kasper Barfods film om dengang det danske fodboldlandshold sensationelt vandt EM, er en helt usædvanlig smuk balancering af humor og alvor.

Ulrich Thomsen ligner ikke i skræmmende grad den forkætrede fynske fodboldtræner med de mildest talt originale fyndord. Men det glemmer man alt om, når man har set fem minutter af ”Sommeren ’92”. Så ER Ulrich Thomsen Ricardo. En landstræner som nu har både publikum og Historien på sin side.

Det er svært at lave fodboldfilm, som dufter af sved og læder på den rigtige måde. Endnu sværere er det at portrættere fodboldpersonligheder, som stadig står mejslet i alles erindring. Men Ulrich Thomsen får det til at se legende let ud, at skabe en Ricardo, som griber os om hjertet, får os til at le og giver en hårdtarbejdende mand æresoprejsning med et helt igennem solidarisk portræt.

Takket være Christians to taler i ”Festen” kom Ulrich Thomsens ansigt til at personificere det danske dogme-fænomen. ’Festen’ er stadig et pejlemærke i den internationale filmverden og Ulrich Thomsen har fået en helt usædvanlig international karriere.

Han var Bond-skurken Davidoff i “The World Is Not Enough”. Adskillige år før Mads Mikkelsen og Jesper Christensen gjorde skurkerollen i 007-film til en dansk specialitet. Han har brilleret i udenlandske film som ”Det store stilehæfte” og ”Opium” og haft den store rolle som Procter i den amerikanske tv-serie ”Banshee”.

Men det er primært den seriøse Ulrich Thomsen med ansigtet lagt i de alvorlige folder, de har lært at kende i udlandet. Vi i Danmark ved, at der også findes en anden Ulrich Thomsen. En vittig hund med en knastør deadpan humor, som ikke mindst Anders Thomas Jensen har haft blik for. Tænk blot på hans samspil med Mads Mikkelsen i ”Adams æbler”.

Men et spil som det han leverer med så meget lune og vid i ”Sommeren ’92”, har vi ikke set fra hans side før. Det skal såmænd nok vise sig, at alvorsmændene m/k løber med statuetterne igen i år, når der om nogen tid skal uddeles Bodil – og Robert-priser. Men årets Ove Sprogøe-pris kunne kun ende et sted. Nemlig i Ulrich Thomsens fynske favn.

 

Profil på Ulrich Thomsen

Ulrich Thomsen (f. 1963) blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1993 og er i dag en af landets mest efterspurgte skuespillere med erfaring og succes både i og uden for Danmark med mere end 75 produktioner bag sig.  Karrieren begyndte med adskillige teateropsætninger, men det var i Ole Bornedals gyserklassiker “Nattevagten” (1994), at Ulrich Thomsen fik sin spillefilmsdebut. Thomsen har siden da arbejdet med en række af branchens mest anerkendte instruktører. 

Samarbejdet med Thomas Vinterberg begyndte med ”De Største Helte” (1996), hvor Ulrich Thomsen modtog en Robert for Bedste Birolle. De fortsatte successen på “Festen” (1998), hvor Thomsen fik sit helt store gennembrud i hovedrollen som Christian, det utilsigtede opmærksomhedscentrum i landets mest dysfunktionelle familie. Thomsen blev tildelt både en Robert- og Bodilstatuette og modtog endvidere sin første European Film Award nominering for sin formidable præstation. I 1998 medvirkede han også i den Oscar®-vindende kortfilm “Valgaften”.

Senere fulgte hoveroller i massive successer som Per Flys “Arven” (2003), Susanne Biers “Brødre” (2004) som han modtog sin anden European Film Award-nominering for og vandt for Bedste Skuespiller ved San Sebastian Film Festival, Biers Golden Globe®- og Oscar®-vindende “Hævnen” (2010) samt Anders Thomas Jensens “Blinkende Lygter” (2000) og “Adams Æbler” (2005).

Ulrich Thomsens internationale bedrifter byder - ud over den legendariske Kai Proctor i HBO’s globale hitserie “Banshee” (2013) - blandt andet på James Bond-filmen “The World Is Not Enough” (1999), Kathryn Bigelows “The Weight of Water” (2000), Chen Kaiges “Killing Me Softly” (2002), Ridley Scotts “Kingdom of Heaven” (2005) samt Tom Tykwers “The International” (2009).

I år har Ulrich Thomsen herhjemme medvirket i Susanne Biers ”En chance til” (2015) og senest ”Sommeren ’92” (2015) som har indbragt ham Ove Sprogøe Prisen 2015. Den 14. januar er der premiere på Thomas Vinterbergs ”Kollektivet” (2016) med Ulrich Thomsen i den mandlige hovedrolle. Endelig har han også stået bag kameraet på den barske kærlighedshistorie “In Embryo” som han både har skrevet, instrueret og produceret. Filmen forventes at få premiere i 2016.