foto-20af-20clara-20rosager-20og-20fanny-20leander-20bornedal--20af-20henrik-20ohsten-web

To unge stortalenter får rollerne som Sprogø-piger i Zentropas sidste Afdeling Q-film JOURNAL 64

21.12.2017

Når optagelserne til Zentropa og Christoffer Boes fjerde og sidste film i Jussi Adler-Olsens serie om Afdeling Q, JOURNAL 64, starter til januar, får den lille ø Sprogø ved Storebæltsbroen en nøglerolle, fordi en central del af handlingen foregår på det berygtede pigehjem på Sprogø. 

Dele af filmens optagelser kommer til at finde sted på Sprogø, og i dag kan Zentropa løfte sløret for hvem der skal spille de to Sprogø-piger Nete og Rita, der må gå så grueligt meget igennem. Rollerne er gået til de unge stortalenter Fanny Leander Bornedal og Clara Rosager.

Fanny Leander Bornedal skal spille rollen som den hårdt prøvede Nete Hermansen. Hun havde sidste år en stor rolle i DRs julekalender Den Anden Verden og tidligere haft roller i bl.a. tv-serien 1864 og filmen Kærlighed på film og medvirker desuden i sæson 4 af DRs dramaserie BROEN. Clara Rosager, der skal spille Rita, har tidligere medvirket i flere musikvideoer og teaterforestillinger, men hun fik sin første store hovedrolle i den roste ungdomsfilm En-To-Tre-Nu! fra 2016. Efter JOURNAL 64 medvirker hun også i Michael Noers kommende film Et bedre liv

Historien om det virkelige pigehjem på Sprogø

Pigehjemmet på Sprogø var en anstalt for ”moralsk defekte” eller ”moralsk åndssvage” piger og kvinder. Anstalten åbnede i 1923 som en underafdeling af Den Kellerske Åndssvageanstalt og lå på øen, indtil det lukkede i 1961 efter flere års politisk pres. Formålet med anstalten var at behandle kvinder, der blev anset som svagt begavede og farlige for samfundet. Det var kvinder, der ifølge lokalsamfundet ikke kunne passe et arbejde eller brød sig mod datidens normer for seksualmoral. Ved at isolere kvinderne på Sprogø, håbede man på at begrænse udbredelsen af kønssygdomme, undgå børn uden for ægteskabet og dermed komme ”dårligt arvemateriale” til livs.

Anstalten var ikke et fængsel, men kvinderne var anbragt på ubestemt tid. Efter en stramning af loven om sterilisation i 1934 blev det nærmest en forudsætning, at kvinderne skulle steriliseres, før de kunne forlade pigehjemmet. Alene i perioden 1923-1938 blev 86 kvinder steriliseret. I alt blev cirka 500 piger og kvinder anbragt på Sprogø fra 1923-1961 – gennemsnitligt i syv-otte år.

Handlingen i JOURNAL 64

Nogle håndværkere gør en uhyggelig opdagelse i en ældre københavnsk lejlighed: Bag en falsk mur i lejligheden finder de tre mumificerede lig siddende omkring et spisebord med en ledig plads klar. Kriminalkommissær Carl Mørck og hans assistent Assad i Afdeling Q bliver sat til at finde ud af, hvem mumierne er, og hvem den fjerde plads er tiltænkt.

Carl og Assad sætter jagten ind på lejlighedens beboer og finder spor tilbage til den berygtede kvindeanstalt på Sprogø, hvor misrøgt og lægelige forsøg med tvangssterilisering var en fast del af hverdagen for de anbragte, såkaldt utugtige piger. Rædslerne på Sprogø er et overstået kapitel i Danmarkshistorien. Men der dukker personer op, som siger, at eksperimenterne er fortsat helt op i vores tid. Carl og Assad indleder et kapløb med tiden for at forhindre nye mord og overgreb.

Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares for sidste gang

Udover Fanny Leander Bornedal og Clara Rosager vender Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares tilbage i rollerne som henh. Carl Mørck og Assad for uigenkaldeligt sidste gang. Der bliver også et gensyn med bl.a. Rose og Marcus Jacobsen i skikkelse af Johanne Louise Schmidt og Søren Pilmark. Hvem der skal spille rollen som den frygtede læge Curt Wad vil blive offentliggjort, så snart det er på plads lige efter nytår.

JOURNAL 64 instrueres af Christoffer Boe, som fik stor succes med filmen Spies og Glistrup fra 2013 og senest har færdiggjort optagelserne til TV2 kommende dramaserie Kriger. Manuskriptet er skabt af Bo Hr. Hansen, Nikolaj Arcel og Mikkel Nørgaard.

JOURNAL 64 er produceret af Zentropa i samarbejde med TV 2 Danmark, ZDF German Television Network, ZDF Enterprises, TV4 Sverige, TV2 Norge og i samproduktion med Film i Väst. Med støtte fra Det Danske Filminstitut / Markedsordningen, Deutscher Filmförderfonds, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Nordmedia – Film- und Mediengesellschaft Niedersachsen/Bremen samt med udviklingsstøtte fra MEDIA programmet (EU).

2,2 mio. solgte biografbilletter

Med 2,2 mio. solgte biografbilletter til de tre første Afdeling Q-film Kvinden i buret (2013), Fasandræberne (2014) og Flaskepost fra P (2016) er der enorme forventninger til JOURNAL 64, som må formodes at blive næste års helt store danske biograffilm.

JOURNAL 64  distribueres herhjemme af Nordisk Film Distribution, mens det internationale salg varetages af TrustNordisk. Filmen får et budget på 38,2 mio. kr.