Logo

RSS Print

Beyond vinder Nordisk Råds Filmpris

Pernilla August indtrådte i dag i en fornem klub, der tæller Lars von Trier, Thomas Vinterberg og Roy Andersson blandt sine medlemmer. Den svenske skuespiller debuterede tidligere på året som filminstruktør, og værket 'Beyond' blev i morges tildelt den ærefulde Nordisk Råds Filmpris.

'Beyond' blev hyldet af anmeldere i hele Norden ved biografpremieren i foråret. Med den nyslåede internationale filmstjerne Noomi Rapace i hovedrollen er filmen et tilbageblik på en svær start i livet, men med et stærkt, uafviseligt håb på fremtiden. Foran danske Nikolaj Arcels 'Sandheden Om Mænd' og norske Joachim Triers 'Oslo, 31. august', var det Pernilla August, der i morges blev inviteret på scenen af årets juryformand, den engelske skuespiller Dame Helen Mirren, for at modtage Nordisk Råds Filmpris 2011.

Nordisk Råds Filmpris blev en permanent filmpris i 2005 og uddeles hvert år sammen med Nordisk Råds priser for musik, litteratur og miljøarbejde. Med æren følger 350.000 kr., der deles ligeligt mellem instruktør, manuskriptforfatter og producer. Tidligere vindere inkluderer Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Roy Andersson, Aki Kaurismäki, Per Fly og Josef Fares.

Nordisk Film udgav 'Beyond' på dvd d. 5. oktober.

Synopsis
En morgen kort før juleaften modtager den 34-årige Leena et telefonopkald fra sygehuset i sin hjemby. Hun får at vide, at hendes mor er døende. Denne nyhed betyder, at hun for første gang i sit voksenliv bliver konfronteret med sin mor. Gennem alle årene har Leena kæmpet med sorgen over sin fortabte, mørke barndom. Men nu bliver hun pludselig tvunget til at gøre op med sin fortid for at kunne komme videre med sit liv. En fortid, som hun levede i ét af Ystads hårdeste kvarterer.

Pernilla August
Pernilla August (f. 1958) er en af vor tids store teater- og filmskuespillerinder. Hun er uddannet ved teaterskolen i Stockholm, og har i den største del af sin succesombruste karriere haft engagement ved Dramaten, hvor hun bla. spillede i Ingmar Bergmans opsætninger af 'Hamlet', 'Et dukkehjem', 'Et vintereventyr', 'Maria Stuart' og i 'Gengangere'.

Også i Danmark har vi kunnet se Pernilla August i en stribe blændende tv-roller som f.eks. Bille Augusts 'Den gode vilje' (1991). Biografversionen blev tildelt Guldpalmen i Cannes året efter, og Pernilla August modtog prisen som bedste kvindelige skuespiller. Samme år modtog hun desuden en Guldbagge for samme præstation.

I 1999 spillede August rollen som Shmi Skywalker i George Lucas' 'Star Wars Episode I – Den usynlige fjende', og for denne præstation blev hun nomineret til en Saturn Award. I 2005 debuterede Pernilla August som instruktør med kortfilmen 'Blindgångare', og nu, seks år senere, har vi glæden af hendes spillefilmsdebut.

Noomi Rapace
Noomi Rapace (f. 1979) blev et internationalt hypet stjerneskud, da hun ramte plet i rollen som Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millennium-trilogi. Rapace, som bl.a. har boet på Island, fik som syvårig en statistrolle i den islandske film 'Korpens skugga', og det vakte hendes interesse for skuespillerfaget. Efter sine studier ved Skaras skolescene i 1998-99, indledte Rapace karriere på de skrå brædder på bl.a. Teater Plaza, Orionteatern, Stockholms Stadsteater og Dramaten i Stockholm. I 2003 havde Noomi Rapace sin første store rolle på det hvide lærred i 'Capricciosa'. Fire år senere modtog hun den ansete Bodil-pris for sin hovedrolle som Anna i Simon Stahos film 'Daisy Diamond'. Men det suveræne gennembrud kom selvfølgelig med rollen som som Lisbeth Salander i 'Mænd der hader kvinder', som hun blev belønnet med en Guldbagge for. Den internationale opmærksomhed skinner snart igennem på de hjemlige biograflærreder, når hun kan ses i bl.a. Grossmanns 'Clean Out', Ridley Scotts 'Prometheus', Stefan Ruzowitzkys 'The last voyage of demeter' og Guy Ritchies kommende Sherlock Holmes-drama.

Anmeldelser
De danske anmeldere havde generelt store roser til Augusts instruktørdebut. Blandt flere andre var Politiken og Berlingske Tidende helt oppe på 5 ud af 6 stjerner/hjerter, og Politikens Sophie Engberg Sonne skrev bl.a. "...en forsigtig, ærlig, troværdig og dybt menneskelig fortælling om kærlighed på trods af alt", mens Berlingske Tidende indledte med underrubrikken Pernilla Augusts debut som instruktør er et overvældende smukt indblik i en piges opvækst på vrangsiden af Sverige.

Filmpriser
Også i udlandet har 'Beyond' vækket opsigt. Ved filmfestivaler i bl.a. Lübeck, Venedig, Sao Paulo og Hamborg imponerede det svenske drama og blev tildelt festivalpriser. Hjemme i Sverige løb Pernilla August med årets Guldbagge for bedste instruktør og er nu blevet hyldet som Nordens bedste film i 2011 med tildeling af årets Nordisk Råds Filmpris.