12mann-stills-v171026-4.29.1

Biografpremiere på Den 12. mand

21.03.2018

Den 12. mand fortæller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flugt fra nazisterne under Anden Verdenskrig. 

Den 22. marts er der dansk biografpremiere på den norske film Den 12. mand med Thomas Gullestad som Jan Baalsrud og Jonathan Rhys Meyers i rollen som Gestapo-chefen Kurt Stage. Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen spiller søskendeparret Gudrun og Marius Grønvoll, som er to ud af mange, der hjalp Baalsrud under flugten. Filmen er instrueret af Harald Zwart og produceret af Nordisk Film Production Norge. 

FIlmen er baseret på den sande historie om Jan Baalsruds flugt fra Gestapo under 2. verdenskrig og vi befinder os i Troms, et amt i Norge, i 1943. Tolv sabotører på en fiskekutter overraskes af tyske soldater. Elleve mand bliver tortureret og dræbt, kun den tolvte lykkes det at slippe derfra. Skudt i foden, gennemblødt og med hundrede meters forspring flygter Jan Baalsrud ud i den nådesløse, nordnorske vinter med Gestapo i hælene – helt uvidende om, at hans ukuelige vilje til at overleve snart vil gøre ham til et symbol for den norske modstandsbevægelse. Et symbol, som de mennesker, han møder, er villige til at dø for.

"Det har været en fysisk krævende indspilning i hård kamp med naturens kræfter," siger Thomas Gullestad. "For hver dag der gik, blev det mere og mere uforståeligt, hvordan det lykkedes Jan Baalsrud at overleve. Han kunne ikke have gjort det uden hjælp fra andre. Men derudover havde han et beundringsværdigt overlevelsesinstinkt. Det er underligt at se tilbage på den boble, vi befandt os i under indspilningen, og indse, hvor hårdt vi gik til værks for at fortælle denne historie. Hverken fingre, tæer, mad eller kameraudstyr gik fri af naturens iskolde jerngreb på 30 minusgrader."

Søskendeparret Gudrun og Marius Grønvoll boede på gården Grønvoll i landsbyen Furuflaten – en af gårdene, som gav Baalsrud husly. Baalsrud ramlede helt udhungret ind ad døren i starten af april 1943. Han fik mad, de frosne klæder og skoene måtte skæres løs, og benene masseres med sne. Gestapo var lige i hælene på ham. Jan blev gemt for tyskerne på gårdens høloft, før han i al hemmelighed blev transporteret videre på kælk.

"At være med til at portrættere mennesker, som var villige til at sætte alt på spil for menneskelig værdighed under kaotiske og uoverskuelige omstændigheder, var en opgave, som fyldte mig med ærefrygt," siger Marie Blokhus. "At få indblik i samarbejdet mellem de personer, som hjalp Jan på flugt og til at overleve, og hvordan de bogstaveligt talt drev håbet fremad, inspirerer mig til at forfølge lignende værdier i mit eget liv."

Jan Baalsruds to måneder lange flugt regnes fortsat for at være en af de mest utrolige overlevelseshistorier fra Anden Verdenskrig. 

Køb billetter til Den 12. mand her.