denskyldige-web

DEN SKYLDIGE et skridt tættere på Oscar-nominering

18.12.2018

Gustav Möllers debutfilm er netop blevet shortlistet af Akademiet bag Oscar-uddelingen og er nu blandt ni film, der skal kæmpe om en Oscar-nominering i kategorien ”Bedste Udenlandske Film”.

Det er i nat dansk tid blevet offentliggjort, at den danske spillefilm DEN SKYLDIGE er blevet Oscar-shortlistet i kategorien ”Bedste Udenlandske Film”. Dermed er filmen blandt de ni ikke-engelsksprogede film fra hele verden, der har mulighed for at blive Oscar-nomineret d. 22. januar. De andre otte film er Birds of Passage fra Columbia, Never Look Away fra Tyskland, Shoplifters fra Japan, Ayka fra Kazakhstan, Capernaum fra Libanon, Roma fra Mexico, Cold War fra Polen og Burning fra Sydkorea. DEN SKYLDIGE er den eneste debutfilm blandt de ni shortlistede film.

DEN SKYLDIGE er blevet udvalgt til shortlisten i konkurrence med 86 andre film, og dermed er sandsynligheden for en Oscar-nominering til dansk film netop blevet væsentligt forøget. Senest Danmark fik en film nomineret til ”Bedste Udenlandske Film” var for to år siden med Martin Zandvliets Under Sandet produceret af Nordisk Film Production i 2016.

Triumftog for debutfilm
DEN SKYLDIGE er Gustav Möllers debutfilm. Han dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2015 sammen med producer Lina Flint, som har produceret filmen hos Nordisk Film Spring. Det er den første spillefilm for Nordisk Film Spring. 2018 har været ét langt triumftog for DEN SKYLDIGE, som fik verdenspremiere på filmfestivalen i Sundance og modtog den internationale publikumspris på festivalen. Siden har den vundet 30 internationale priser og blev i sommer et stort biografhit herhjemme med over 140.000 solgte billetter.

I USA fik den premiere tidligere på efteråret og fik fantastiske anmeldelser. På websitet Rottentomatoes.com – som indsamler alle amerikanske og udvalgte engelske anmeldelser – har den en score på 99%, hvilket betyder at 83 ud af alle 84 registrerede anmeldelser er positive. Senest er det også blevet offentliggjort, at filmen får et amerikansk remake med stjernen Jake Gyllenhaal i Jacob Cedergrens rolle.

Om DEN SKYLDIGE
I Gustav Möllers psykologiske thriller DEN SKYLDIGE spiller Jakob Cedergren politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde. Da forbindelsen pludselig bliver afbrudt, starter en nervepirrende jagt på kvinden og hendes kidnapper. Med telefonen som eneste redskab kæmper Asger imod tiden for at redde kvinden. Men snart viser det sig, at forbrydelsen er større, end Asger først troede.

DEN SKYLDIGE er produceret af Nordisk Film Spring og foregår i real time en nat på en dansk alarmcentral. I den altoverskyggende hovedrolle ses Jakob Cedergren som politibetjenten Asger Holm. DEN SKYLDIGE er produceret med støtte fra Det Danske Filminstituts talentordning, New Danish Screen.

Den 91. Oscar-uddeling finder sted d. 24. februar 2019 (natten til d. 25. februar dansk tid).