foto-20af-20kenneth-20nguyen-201200x450

Danskerne vælger 9. APRIL

18.03.2015

Det danske krigsdrama 9. APRIL er danskernes foretrukne film. Mere end 43.000 publikummer så Roni Ezras nye danske film i weekenden

Mere end 43.000 publikummer så Roni Ezras nye danske drama 9. APRIL i weekenden og efter mandagens og tirsdagens fine salg er filmen placeret på en fornem førsteplads blandt danskernes foretrukne filmvalg i denne uge med 60.000 solgte billetter.

- Det er glædeligt, at 9. APRIL har fået så stor opmærksomhed på et biomarked, hvor de store internationale film nærmest står i kø for at nå frem til det danske biografpublikum.

Åbningsweekendens tal bekræfter den store historiske interesse, som findes hos det danske biografpublikum, og at de ligeså gerne vælger det danske drama frem for den internationale blockbuster. Vi har før set, at danskerne søger mod de historiske dramaer i stor stil. Film som “Hvidstensgruppen” og ”Flammen og Citronen” performede flot på markedet, men også “En Kongelig Affære” og biopics som “Dirch” og “Spies & Glistrup” er eksempler på, at publikum ønsker at blive underholdt af vores fælles nationale historie.

Med filmen er der skabt en anledning til atter at sætte fokus på de historiske begivenheder omkring 9. april 1940. Flere steder rundt om i landet afvikles der i øjeblikket arrangementer i samarbejde mellem biografer og lokale museer/lokalhistoriske samlinger, ligesom der også er udarbejdet undervisningsmateriale til brug for skoler og gymnasier.

- Der er medier, som har rejst tvivl om berettigelsen af det danske historiske drama, men personligt tror jeg, at man med film som 9. APRIL kan være med til at genskabe en bevidsthed om vores fælles historie og meget tyder på, at der er markante huller i danskernes historiske viden. I arbejdet med filmen gennemførte vi en test blandt publikum og spurgte til deres kendskab om baggrunden for den historiske dato 9. april. Her viste det sig, at blandt de 15-34 årige var det kun halvdelen, der vidste, at datoen var identisk med Danmarks besættelse. Dette berettiger vel på glimrende vis nødvendigheden af historiske dramaer som 9. APRIL, siger direktør i Nordisk Film Distribution Jan Lehmann.

Filmen 9. APRIL foregår ved den dansk-tyske grænse den skæbnesvangre nat i 1940, hvor Europas stærkeste hær invaderer fra syd. Danmark er i krig, og for at bremse overmagten sendes en dansk fortrop bestående af cykel- og motorcykeldelinger i felten. Sekondløjtnant Sand og hans deling skal, som de første, møde fjendens kampvogne og overlegne militære magt. Alligevel kæmper de danske soldater en indædt kamp for fædrelandet.

Filmen er en realistisk skildring af de højspændte timer inden den danske kapitulation, der førte til fem års tysk herredømme. Pilou Asbæk spiller hovedrollen som Sand, der leder den håbløse mission, mens Gustav Dyekjær Giese og Lars Mikkelsen også er at finde på rollelisten.

9. APRIL er instrueret af Roni Ezra med manuskript af Tobias Lindholm. Filmen er produceret af Nordisk Film Production A/S med støtte fra Det Danske Filminstituts Markedsordning, der har givet 6,5 millioner kroner til projektet. Derudover har den fået regional filmstøtte fra TV 2 Danmark og Haderslev Kommune.