9-april-foto-kenneth-nguyen

Danskerne vil se historisk drama

02.04.2015

Krigsdramaet 9. APRIL er set af over 150.000 danskere.

Få dage før 75-årsdagen for Danmarks besættelse har 151.201 danskere fulgt de nervepirrende timer som fulgte med tyskernes invasion af Danmark den tidlige morgen 9. april 1940.  Blot fire timer gik der fra de første tropper overskred grænsen ved Kruså til de danske styrker måtte overgive sig efter at have været i ildkamp i Sønderjylland.
 
Siden premieren 12. marts har filmen solgt 151.201 billetter og dermed markerer filmen sig som en af forårets store danske filmsucceser, som har formået at samle danskerne om ét af de uskrevne kapitler i deres egen Danmarkshistorie.
 
- 9. APRIL fortæller en for mange, især blandt de yngre generationer, ukendt historie om, at der blev gjort modstand mod den tyske invasion, og dette samt den generelt fortsat store interesse for 2. Verdenskrig er uden tvivl en medvirkende årsag til filmens popularitet. At publikum samtidig får en stærk og gribende oplevelse er selvfølgelig også en afgørende årsag til det flotte billetsalg, siger Jan Lehmann, direktør i Nordisk Film Distribution.
 
I de kommende dage er filmen med til at markere begivenhederne omkring 75-året. I mange byer indgår filmen i lokale arrangementer i samarbejde mellem biografer og lokale museer/lokalhistoriske samlinger og undervisningsorganisationer.
 
Filmen er en realistisk skildring af de højspændte timer inden den danske kapitulation, der førte til fem års tysk herredømme. Pilou Asbæk spiller hovedrollen som Sand, der leder den håbløse mission, mens Gustav Dyekjær Giese og Lars Mikkelsen også er at finde på rollelisten.