2003997-denskyldige-still-still1-credit-nikolaj-moeller-org-print

'Den skyldige' bliver dansk Oscar-kandidat

20.09.2018

'Den skyldige' af Gustav Möller, produceret af Nordisk Film Spring med støtte fra New Danish Screen, er dansk Oscar-kandidat. 

'Den skyldige' af Gustav Möller er udpeget som den danske deltager i kapløbet om en Oscar-nominering i kategorien Foreign Language Film. Filmen er produceret af Nordisk Film Spring.

'Den skyldige' er valgt fra en shortlist på i alt tre kandidater, som komitéen udpegede i august. De to øvrige titler i spil var 'Lykke-Per' af Bille August og 'Vinterbrødre' af Hlynur Pálmason.

Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut og formand for komitéen, siger om valget af 'Den skyldige': 

"Opløbet var i år tegnet af tre markante instruktørstemmer, der viser spændvidden og kvaliteten i dansk film. Den vigtigste opgave for os i komiteen har været at pege på den titel, som vi mener vil stå stærkest i det kommende nomineringskapløb."

"Med sin enkle, stramt komponerede historie har Gustav Möllers 'Den skyldige' potentiale til at stå frem i mængden, og det har den allerede bevist. De internationale kritikere har taget godt imod filmen som en original fusion mellem kammerspil og thriller, der holder publikum fanget både med sine overrumplende plottvist og nærgående realisme. Filmen havde premiere på Sundance Filmfestivalen i januar, hvor den vandt Publikumsprisen. Siden har den i USA haft et markant festivalliv, der fortsætter her i efteråret, hvor filmen også får biografpremiere i oktober."

"Den synlighed og udbredelse i USA er uvurderlig for en Oscar-kandidat, der i tilfældet med 'Den skyldige' bakkes op af en distributør, som de seneste fem år har været med til at bringe hele tre danske film frem til nomineringsrunden. Nu holder vi vejret – og glæder os til at følge filmen de kommende måneder."

Om Den skyldige
’Den skyldige’ af Gustav Möller foregår over en enkelt nat og følger en politimands jagt på en kvindes kidnapper med alarmcentralens telefon som eneste redskab. Filmen havde verdenspremiere på Sundance Filmfestivalen, hvor den vandt Publikumsprisen.
Kritikerne både herhjemme og internationalt har taget varmt imod Möllers debutfilm, som i Danmark er blevet set af 139.000 biografgængere siden premieren i juni, mens den også er blevet godt modtaget i Frankrig, hvor 260.000 har indløst billet.

'Den skyldige' kommer i de amerikanske biografer den 19. oktober, en lancering varetaget af distributøren Magnolia, der også stod bag de tre danske Oscar-nominerede film 'En kongelig affære', 'Jagten' og 'Krigen'.

'Den skyldige' er Gustav Möllers debutspillefilm. Han har skrevet manus sammen med Emil Nygaard Albertsen, og Lina Flint har produceret for Nordisk Film Spring med støtte fra Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen.