nfprisenno

Filmfotograf modtager Nordisk Film-prisen

18.12.2015

For første gang har Nordisk Film Fonden uddelt en talentpris i Norge. Årets pris går til filmfotograf Anna Myking, der blandt andet har stået bag kameraet på filmen ”Hevn”. 

Filmfotograf Anna Myking er den første modtager af Nordisk Film-prisen i Norge. Prisen, der ud over hæder og ære, består af 100.000 kroner, blev uddelt ved en prisfest torsdag aften i Victoria Kino i Oslo.

Talentprisen skal hædre et norsk filmtalent bag kameraet, der særligt har udmærket sig i en af årets filmproduktioner og som er med til at hæve kvaliteten og videreudvikle norsk film. Nordisk Film Fonden har siden 1996 uddelt en tilsvarende pris i Danmark.

”Et talent er ikke nødvendigvis purung og med mindre erfaring, men en person som stadig udvikler sig, prøver nye ting og søger nye udfordringer. Det er netop sådan et talent, vi hædrer. Anna Myking har uddannet sig indenfor det aktuelle fagområde og været aktiv i mange år i alt fra kortfilm og dokumentarfilm til tv-serie og spillefilm,” siger filmproducent Aage Aaberge, som overrakte prisen.

Anna Myking forlod Den Norske Filmskolen i Lillehammer i 2002 og har siden arbejdet på en række norske biograffilm fra starten med ”Uno” i 2004. Hun har også arbejdet på film som har høstet priser rundt omkring i verden fra Sundance i USA til Tromsø i Norge. Hun har stået bag kameraet på forskellige film som ”99% ærlig” (2008), ”Hvaler” (2008), ”Sykt Lykkelig ” (2010), ”Jørgen + Anne = sant” (2011), ”Flink pike” (2014) og senest den internationale dokumentarfilmen  ”Drone” og biograffilmen ”Hevn”.

Det er en erfaren jury, der har besluttet at tildele Anna Myking prisen. Foruden Aage Aaberge består juryen af filminstruktør Nils Gaup, manuskriptforfatter Lars Gudmestad, skuespiller Pål Sverre Hagen, Jannicke Haugen, adm. direktør for Nordisk Film Kino samt programdirektør i Nordisk Film Kino, Christin Berg.