under-sandet-photocredit-christian-geisnaes

Første stillfoto fra UNDER SANDET

05.08.2014

Det første stillfoto fra filminstruktør Martin Zandvliets nye film UNDER SANDET er klar til offentliggørelse. Filmen, som har skuespilleren Roland Møllers i en dominerende hovedrolle, er en af de største dansk/tyske filmproduktioner i mange år.

Filmholdet bag spillefilmen UNDER SANDET med den engelske titel LAND OF MINE, som belyser et af den danske efterkrigstids dystre kapitler, har netop forladt det militære øvelsesterræn ved Oksbøl nær Vesterhavet og sat kursen mod Nordtyskland, hvor de sidste optagelser skal foregå.
 
Filmen udspiller sig i dagene efter Tysklands kapitulation, maj 1945, regnskabets time efter fem års besættelse. En flok unge tyske krigsfanger udleveres til de danske myndigheder og sendes efterfølgende ud til Vestkysten, hvor de beordres til at fjerne de over 2 millioner miner, som den tyske besættelsesmagt har placeret under sandet langs kysten. Med deres bare hænder, kravlende rundt i sandet, bliver drengene tvunget til at udføre det livsfarlige arbejde under ledelse af den danske militære sergent, Carl Leopold Rasmussen (spillet af Roland Møller).
 
Filmen er inspireret af autentiske hændelser. Man antager at over 2000 tyske soldater blev sendt ud som ’frivillige’ mineryddere, og at hen ved 250 tyske soldater mistede livet, mens 600 af dem blev lemlæstet.
 
Ingen badeferie
Optagelserne til filmen er foregået på autentiske steder og strækninger, hvor de historiske hændelser udspillede sig dengang i 1945, hvilket også har indbefattet strandkanterne langs Vestkysten.
 
- Det har været en produktion, som har budt på store produktions- og vejrmæssige udfordringer. Og selvom vi har haft Vesterhavet indenfor rækkevidde, har det bestemt ikke været nogen badeferie.
Vi har haft flere uger med langt over 30 grader, hvor vores medvirkende har været iført tykke militære uniformer under den bagende sol. Ved at filme netop hér er scenen bogstaveligt talt sat for dette stort anlagte projekt, det fås ikke mere autentisk, smukt og råt, når du bruger Vesterhavet og det betagende naturområde som den ultimative kulisse, fortæller filmproducent Mikael Rieks.