krigen-web-5-fotoperarnesen

“Krigen” er nomineret til en Oscar

14.01.2016

Nordisk Film har produceret Tobias Lindholms "Krigen", der nu er nomineret til en Oscar. "Et skulderklap til dansk film," siger instruktøren.

Tobias Lindholms anmelderroste "Krigen", som er produceret af Nordisk Film, er nomineret til en Oscar i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film.

Dermed har Tobias Lindholm og producerne René Ezra og Thomas Radoor mulighed for at stå på scenen, når de prestigefyldte filmpriser uddeles ved det storslåede Oscar-show søndag den 28. februar. Her er "Krigen" er nomineret sammen med fire andre film fra hele verden.

"Jeg er dybt taknemmelig og beæret over den nominering, som "Krigen" har fået. Det har været fantastisk at opleve hvordan vores danske film, om den danske krigsindsats i Afghanistan, har formået at rejse ud i verden og modtage international anerkendelse," siger Tobias Lindholm.

"Krigen" handler om soldaten Claus - spillet af Pilou Asbæk - der er udstationeret i Afghanistan, mens hans hustru Maria (Tuva Novotny) forsøger at holde styr på en travl hverdag med tre børn, der savner deres far. Under en rutinemission kommer Claus' deling i kamp, og han beslutter at bombe området. Men da det viser sig, at der også er kvinder og børn blandt de dræbte, skal Claus i retten, hvor han står anklaget for krigsforbrydelser.

Filmen havde dansk premiere 10. september og er blandt andet solgt til USA, hvor den distribueres af Magnolia Pictures. Hvis "Krigen" ender med at få Oscaren vil det være et yderligere boost i forhold til den i forvejen høje internationale opmærksomhed.

"Jeg deler denne overvældende ære med hele mit filmhold. Men i særdeleshed med de soldater, flygtninge, pårørende og jurister, hvis erfaring fra krigen i Afghanistan gjorde denne film mulig. Jeg har ofte talt om mine films afhængighed af virkeligheden, men jeg må konstaterer at denne nominering føles aldeles uvirkelig. På en magisk og eventyrlig måde," siger Tobias Lindholm og tilføjer:

"Og så er det jo et stort skulderklap til den samlede danske filmbranche at vi nu står her igen."

"Krigen" er Tobias Lindholms tredje spillefilm som både instruktør og manuskriptforfatter. Siden sin debut med det anmelderroste fængselsdrama "R", efterfulgt af "Kapringen", har han markeret sig som én af dansk films mest lovende talenter.

Både i kraft af begge sine film og flere markante tv- og filmprojekter blev han i 2013 udvalgt af filmmagasinet Variety som én af de ti mest lovende internationale instruktører og senest udtrykte den Oscarvindende filminstruktør Kathryn Bigelow ("Hurtlocker") stor begejstring for filmen.

"Med "Krigen" har dansk film atter vist sit internationale potentiale. Det der kan synes som en national historie om en dansk soldat i et dansk retsopgør og dilemma, har også ramt et internationalt publikum med samme store kraft og bevist at stærke historier har universel styrke og kan bevæge langt udenfor landets grænser. Udlandet har længe haft et godt øje for Tobias Lindholms særlige evne til at fortælle de intense og universelle menneskelige dramaer, det mærker vi med stor tydelighed når filmen møder sit internationale publikum, som det f.eks. også skete i torsdags, da filmen havde biografpremiere i England," fortæller René Ezra, som er den ene af filmens producere.

13 gange tidligere har en dansk spillefilm været nomineret i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film. Kun tre gange er det lykkedes for en dansk spillefilm at vinde en Oscar, det skete senest i 2011 for Susanne Bier og filmen "Hævnen", der var produceret af Zentropa.