2004149-lykke-per-still-7-dan-print-web

Lykke-Per og Den Skyldige shortlistet til Oscar

27.08.2018

'Lykke-Per' af Bille August og 'Den skyldige' af Gustav Möller er med i kapløbet om at blive indstillet til en Oscar-nominering i kategorien bedste udenlandske film

Tre danske film er mandag blevet udpeget som mulige bud på Danmarks kandidat til en nominering i kategorien for bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen. To af filmene er fra Nordisk Film. Det er 'Lykke-Per' af Bille August, der har dansk premiere 30. august og 'Den skyldige' af Gustav Möller, der havde dansk premiere 14. juni. Den tredje film er 'Vinterbrødre' af Hlynur Pálmason.

Den danske Oscar-komité, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut, har indstillet de tre indledende kandidater. Det endelige valg af film, der indstilles til det videre kapløb om en Oscar-nominering i kategorien for bedste udenlandske film (Foreign Language Film) finder sted torsdag den 20. september.

”Vi er stolte af, at både ”Den skyldige” og ”Lykke-Per” er med i opløbet om at blive Danmarks Oscar-kandidat. Til sammen spænder de bredt – fra en nyskabende produktion til små penge fra vores talentsatsning i Nordisk Film Spring til en storslået storfilm fra én af Danmarks mest erfarne filmskabere. Det er et bevis på, at Nordisk Film er et kreativt samlingspunkt, hvor talentet søger hen,” siger Allan Mathson Hansen, koncerndirektør i Nordisk Film.

"Bille August er et internationalt navn, der nåede hele vejen til Oscarstatuetten med 'Pelle Erobreren'. 'Lykke-Per' er et velproduceret drama med episk format, som vi mener også har gode chancer for at stå distancen,” siger Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut og formand for komitéen.

"Gustav Möllers 'Den skyldige' har ramt plet som en nervepirrende spændingsfilm, men ikke bare det. Filmen er et kompromisløst bud på, hvordan få virkemidler kan skabe stor oplevelsesmæssig effekt. Det har både publikum, kritikere og festivaler varmt kvitteret for."siger Claus Ladegaard. 

’Lykke-Per’ er skrevet af Bille August og Anders Frithiof August. Den er baseret på Henrik Pontoppidans roman om præstesønnen Peter Sidenius, der tager til København på jagt efter lykken. Filmen er produceret af Karin Trolle og Thomas Heinesen for Nordisk Film. Bille August vandt i 1989 en Oscar i kategorien bedste udenlandske film for Martin Andersen Nexø-filmatiseringen ’Pelle Erobreren'.

’Den skyldige’ foregår over en enkelt nat og følger en politimands jagt på en kvindes kidnapper med alarmcentralens telefon som eneste redskab. Filmen vandt publikumsprisen på Sundance Filmfestival og har fået en begejstret modtagelse af pressen, herhjemme og internationalt. Mere end 137.000 biografbilletter er solgt i Danmark, og i Frankrig har 190.000 allerede set thrilleren, der får amerikansk premiere i oktober. Manus er skrevet af Gustav Möller og Emil Nygaard Albertsen, og producer er Lina Flint for Nordisk Film Spring.