Logo

RSS Print

Nekrolog, filminstruktør Birger Larsen

Det er med stor sorg at vi meddeler, at instruktør og manuskriptforfatter Birger Larsen onsdag morgen er sovet stille ind efter længere tids sygdom. Han blev 54 år.

Det er med stor sorg at vi meddeler, at instruktør og manuskriptforfatter Birger Larsen onsdag morgen er sovet stille ind efter længere tids sygdom. Han blev 54 år.

Birger Larsen blev født den 22. december 1961 og voksede op i Hvidovre. Han begyndte sin karriere som skuespiller i 1978 i rollen som Claus i Søren Kragh-Jacobsens ’Vil du se min smukke navle?’ Samarbejdet med Kragh-Jacobsen ledte Birger Larsen ind på instruktør-sporet, og han var sidenhen assistent på filmene ’Guldregn’ og ’Skyggen af Emma’, og arbejdede som lysassistent for Lars von Trier og Niels Malmros.

Birger Larsen debuterede som filminstruktør i 1990 med ’Lad isbjørnene danse’, der fik både en Bodil og en Robert som årets bedste film og senere blev solgt til flere lande. I 1997 instruerede han flere afsnit i tv-succesen TAXA og i 1998 blev Birger Larsen Oscar-nomineret for kortfilmen ’Ska' vi være kærester’. I 2002 instruerede han fire afsnit af den svenske mini tv-serien ’Den 5. kvinde’.

Birger Larsen instruerede også fem afsnit af den Emmy-vindende ’Nikolaj og Julie’ fra 2003 og var konceptuerende instruktør på de første tre afsnit af den Emmy-nominerede ’Forbrydelsen’, som i 2007 lagde landets gader øde, og som modtog både en BAFTA og Kronprinsparrets Kulturpris. I 2009 lavede han børne- og ungdomsfilmen ’Superbror’, der blev kåret til årets bedste børnefilm ved Buster Filmfestivalen, og som blev udtaget til filmfestivalen i Berlin i 2010. I 2012 og 2016 instruerede han også to episoder af den BAFTA-vindende tv-serie ’Murder’.

Birger Larsen arbejdede helt til det sidste på komedien ’Klassefesten 3: Dåben’, som havde premiere den 6. oktober i år.

Han efterlader sig to sønner og en kæreste.

 

Filmografi


Vil du se min smukke navle?
(1978) − Skuespiller

Skønheden og udyret (1983) − Lysassistent

Huller i suppen (1988) – Klipper

Guldregn (1988)

Skyggen af Emma (1988)

Kærlighed uden stop (1989)

Lad isbjørnene danse (1990) + manuskript

Karlsvognen (1992) + manuskript

Ska' vi være kærester? (1996) + manuskript

TAXA (1999), afsnit 37, 38, 39, 55

Nikolaj og Julie (2002-03), afsnit 8, 15, 16, 21, 22

Den 5. kvinde (2002), 4 afsnit

Forsvar (2003), afsnit 3 – Skuespiller

Forbrydelsen (2007), afsnit 1, 2, 3

Superbror (2009)

Fortidens skygge - Den som dræber (2012)

Murder (2012+2016), 2 afsnit

Klassefesten 3 - Dåben (2016)