Logo

RSS Print

Nordisk Film Prisen 2014 går til filminstruktøren Daniel Dencik

Imperial dannede onsdag d. 2. april rammen for uddelingen af film- og tv-branchens største talentpris: Nordisk Film Prisen. Modtageren af den prestigefyldte pris blev filminstruktør Daniel Dencik, der sammen med prisen også modtog 108.000 kr.

  • Daniel Dencik. Foto: Kristian Septimius Krogh

    Daniel Dencik. Foto: Kristian Septimius Krogh

Nordisk Film Prisen blev uddelt første gang i 1996 og har de seneste fire år fokuseret mere på unge spirende talenter frem for etablerede navne. Igennem årene er instruktører og manuskriptforfattere som Lars von Trier og Anders Thomas Jensen løbet af sted med den prestigefyldte pris. I 2010 vandt filminstruktør Michael Noer sammen med filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm. I 2011 var det manuskriptforfatter Anders August, mens filminstruktørerne Omar Shargawi og Kaspar Munk har vundet talentprisen de seneste to år.

I år er Nordisk Film Prisen gået til filminstruktør og -klipper Daniel Dencik, der debuterede som instruktør i 2012 med dokumentarfilmen Moon Rider. Denciks anden dokumentarfilm, Ekspeditionen til verdens ende, var nomineret til en Robert for bedste dokumentarfilm og vandt desuden flere udenlandske priser. Ved årets uddeling af Robertpriserne vandt Daniel Denciks film Tal R: The Virgin i øvrigt prisen for Bedste Korte Dokumentarfilm.

Thomas Heinesen, producer og formand for prisudvalget, overrakte prisen til Daniel Dencik og sagde bl.a. i sin motiveringstale:

"I en tid, hvor dansk film står midt i en rivende udvikling, der lægger et hårdt pres på økonomien til det modige og originale, er der brug for talenter, som nægter at lade sig stoppe af begrænsninger og insisterer på, at få lavet dén film! Nu!

Det er juryens overbevisning, at Daniel er præcist den insisterende og ikke mindst højt kunstnerisk begavede inspiration, branchen og Danmark har brug for lige nu."