Logo

RSS Print

Nordisk Film Prisen går til Omar Shargawi

Onsdag aften blev film- og tv-branchens største talentpris, Nordisk Film Prisen, uddelt i Dagmar.  Årets modtager af æren og 106.000 kr. er filminstruktøren Omar Shargawi.

Fra og med 2010 har Nordisk Film med prisuddelingen fokuseret på de unge talenter frem for de mere etablerede navne. I 2010 gik prisen således til filminstruktør Michael Noer og manuskriptforfatter Tobias Lindholm og i 2011 til manuskriptforfatteren Anders F. August. I går faldt valget på den dansk-palæstinensiske Omar Shargawi (f. 1974), der debuterede i 2008 med Gå med fred, Jamil. Filmen handler bl.a. om konflikten mellem sunni- og shia-muslimer. Denne har han fulgt op med de to stærke dokumentarfilm Fra Haifa til Nørrebro fra 2009 om sin egen rejse fra Palæstina til Danmark – og sidste års ½ Revolution om sin egen indblanding i Det Arabiske Forår.

Thomas Heinesen, prisudvalgsformand og direktør for produktion og udvikling i Nordisk Film, holdt motivationstalen, som han åbnede således:

"Omar Shargawi har ikke en formel filmbaggrund, og måske derfor tør han se stort på konventionerne, når han laver sine film. Han er ikke bange for at skabe billeder, der er insisterende i deres udtryk, og film som på én gang er både moderne og klassiske – med enkle og universelle temaer."

Talen blev rundet af med disse ord:
"Han har ubestridt et stort filmisk talent. Han har også en række personlige historier, han vil fortælle, og han har den indre nødvendighed, der skal til for at få dem fortalt. Vi vil glæde os til at se mere fra hans hånd i årene, der kommer. Tillykke."

Nordisk Film Prisen bliver hvert år uddelt af Nordisk Film Fonden. Udover hæderen består prisen af et pengebeløb svarende til Nordisk Films alder gange 1000 kr. – i år altså 106.000 kr. Da Nordisk Film Prisen i aftes blev uddelt i forbindelse med åbningen af filmfestivalen CPH PIX i Dagmar var det 16. gang, prisen blev uddelt.

FAKTA OM OMAR SHARGAWI
Omar Shargawi er født i 1974 i København og er en dansk filminstruktør. Han har både danske og palæstinensiske rødder.

I 2008 debuterede Shargawi med filmen Gå med fred, Jamil, der omhandler blodhævn og det religiøse had mellem sunni- og shia-muslimer. Filmen høstede stor ros fra mange kritikere. Senest har han instrueret de to succesfulde dokumentarfilm Fra Haifa til Nørrebro og ½ Revolution. Den første lavede han for at undersøge den ekstreme smerte han fornemmede, at hans far følte, og som han følte var gået i arv til ham selv, selv om han ikke selv har været flygtning. En smerte som gør og gjorde at han identificerede sig med sin far og alle andre flygtninge i verden. Shargawi har foklaret, at han følte han var nødt til at lave den, før han kunne lave noget andet. Den var en nødvendighed, hvis han skulle lære sig selv, sin far og sin baggrund bedre at kende, og hvis han skulle kunne komme videre i livet.

½ Revolution blev til, fordi Shargawi opholdt sig i Cairo, hvor han var i gang med at udvikle manuskriptet til sin næste spillefilm. Men mens han var der, brød revolutionen ud, og Shargawi og hans fotograf El Hakim følte sig nødsaget til at gå på gaden og være med. Her oplevede de at blive overfaldet af det hemmelige politi og gennembanket, fordi de gav førstehjælp til en såret demonstrant, og det var kun fordi de havde vestlige pas, at de blev frigivet.

Før Shargawi blev filminstruktør arbejdede han som fotograf.

Han har desuden spillet med i R (hvis filminstruktører og manuskriptforfattere Michael Noer og Tobias Lindholm vandt Nordisk Film Prisen i 2010) som Bazhir.

Filmografi
2008 – Gå med fred, Jamil (instruktør + skuespiller)
2009 – Fra Haifa til Nørrebro (instruktør + skuespiller)
2011 – ½ Revolution (instruktør)

Priser og Nomineringer
2012 – BODIL – Nomineret sammen med Karim El Hakim for Bedste Dokumentarfilm (1/2 Revolution, 2011)

2012 – SUNDANCE FILM FESTIVAL – Nomineret sammen med Karim El Hakim til prisen Grand Jury Prize i kategorien World Cinema – Documentary (½ Revolution, 2011)

2012 – ROBERT – Nomineret sammen med producer Carsten Holst for Årets lange dokumentarfilm (1/2 Revolution, 2011)

2010 Dubai film festival – Vundet Jury Special Prize samt Publikumsprisen (Fra Haifa Til Nørrebro, 2009)

2010 – ROBERT – Vundet sammen med producer Carsten Holst for Årets lange dokumentarfilm (Fra Haifa til Nørrebro, 2009)

2009 – BODIL – Nomineret for Bedste danske film (Gå med fred Jamil, 2008)

2008 – GØTEBORG FILM FESTIVAL – Vundet en Church of Sweden Film Award og FIPRESCI Prize (Gå med fred, Jamil, 2008)
2008 – ROTTERDAM INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – Vundet en Tiger Award (Gå med fred, Jamil, 2008)

2008 – TRANSILVANIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – Vundet Best Direction (Gå med fred, Jamil, 2008)

2008 – ROTTERDAM INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – Nomineret til en Transylvania Trophy (Gå med fred, Jamil, 2008)

2008 – WARSAW INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – Vundet Grand Prix-prisen (Gå med fred, Jamil, 2008)