for-c3-a6ldreweb

Nordisk Film med i kampen om fornem filmpris

22.08.2017

Den danske film “Forældre” og den svenske film “Sámeblod” er nomineret til Nordisk Råds Filmpris. 

To ud af de fem film, som i år kæmper om den prestigefyldte Nordisk Råds Filmpris, er produceret af Nordisk Film. Det drejer sig om den danske film “Forældre”, instrueret og skrevet af Christian Tafdrup og produceret af Thomas Heinesen, og den svenske film “Sámeblod”, instrueret og skrevet af Amanda Kernell og produceret af Lars G. Lindström. 

“Forældre” har Bodil Jørgensen og Søren Malling i hovedrollerne og handler om ægteparret Kjeld og Vibeke, der beslutter sig for at flytte til noget mindre, da deres søn flytter hjemmefra. De flytter tilbage til deres ungdomshybel i god tro om, at de kan genskabe noget, som var engang. En morgen vågner de op og er blevet tredive år yngre. Filmen vandt tidligere i år tre Robert-priser og har været udtaget til en lang række anerkendte internationale filmfestivaler. 

“Sameblod” fik verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig. Den foregår i 1930erne, hvor vi følger den 14-årige same Elle Marja, som bliver udsat for racistiske udfald på sin skole og begynder at drømme om et andet liv. En drøm der kun kan gå i opfyldelse, hvis hun bryder alle bånd til sin familie og kultur. 

De øvrige tre film, som er nomineret til Nordisk Råds Filmpris er den finske “Tyttö nimeltä Varpu”, den islandske “Hjartasteinn” og den norske “Fluefangeren”. 

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for 14. gang – fem gange tidligere er prisen uddelt til en dansk film. Sidste år, i 2016, blev prisen uddelt til den norske film ”Louder than bombs” af Joachim Trier.

Filmprisen er bare én af Nordisk Råds priser, som gives for at øge interessen for det nordiske kulturfælleskab og miljøsamarbejde samt at vise anerkendelse for enestående kunstneriske og miljømæssige initiativer. 

For filmprisen, som består af 350.000 DKK, gælder det eksplicit, at de nominerede film skal have en betydelig grad af forankring i den nordiske kultur, have en høj kunstnerisk kvalitet, markere sig i kraft af kunstnerisk originalitet og forene og forædle filmens mange elementer til et overbevisende og helstøbt værk. Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer. Dette skal understrege, at film som kunstart er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

Vinderen af prisen offentliggøres onsdag den 1. november 2017 under Nordisk Råds session i Helsingfors.