under-sandet-fotograf-camilla-hjelm-knudsen

Ny trailer til UNDER SANDET

15.09.2015

Nyt drama om danskernes opgør med tyskerne og besættelsesmagten i foråret 1945.

Flere tusinde tyske soldater måtte under tvang deltage i rydningen af de 1.4 millioner miner, som besættelsesmagten havde spredt langs den danske vestkyst. Filminstruktøren Martin Zandvliet sætter fokus på danskernes had og foragt mod tyskerne efter fem års besættelse i maj 1945.
 


I disse dage nyder den danske film UNDER SANDET stor international opmærksomhed på filmfestivalen i Toronto. Fra de store amerikanske filmmagasiner og toneangivende anmeldere var der stor begejstring for det danske drama ved verdenspremieren torsdag aften i Toronto, hvor den åbnede festivalens nye internationale konkurrenceprogram, Platform.
 
Martin Zandvliets film, UNDER SANDET, dækker over et hidtil ufortalt kapitel af den danske efterkrigstidshistorie og tager sin begyndelse i dagene efter den tyske kapitulation, maj 1945. Mens de tyske soldater bevæger sig ned gennem Jylland og mod grænsen, i god tro om at krigen er overstået, så overdrager en engelsk konvoj flere hundrede helt unge tyske krigsfanger i danskernes varetægt. De er udset til at gøre det ‘beskidte arbejde’, at fjerne de tusindvis af landminer, som den tyske besættelseshær havde gravet ned i sandet langs den Jyske Vestkyst som et værn mod en mulig engelsk invasion.
 
I filmen får den danske sergent, Carl Leopold Rasmussen (spilles af Roland Møller), overdraget kommandoen over den tyske deling. Igennem fem lange krigsår har han, ligesom danskerne, oparbejdet en indestængt vrede mod besættelsesmagten. Nu får han til opgave at føre drengene igennem en mission der kan koste dem alle livet. For Carl bliver det ikke bare kampen om liv og død, men også om had, tilgivelse og forsoning.
 
Martin Zandvliet har ladet sig inspirere af de faktiske historiske kendsgerninger til at fortælle historien om, hvordan en hel nations hævntørst kommer til udtryk i det enkelte menneske, om hvordan nogle unge tyske drenge bliver gjort til skurke og må bøde for alle krigens ugerninger – til trods for, at de blot var børn, da krigen brød ud.

UNDER SANDET, som får dansk premiere 3. december, er filminstruktøren Martin Zandvliets tredje spillefilm. I 2009 debuterede han med den prisbelønnede film, APPLAUS, og I 2011 fulgte publikumssuccesen DIRCH som blev en af årets mest sete film.
Om kort tid skal Martin Zandvliet instruere sin første engelsksprogede film, KURSK, baseret på tragedien, der udspillede sig I 2000, da en russisk ubåd med 118 sømænd ombord, sank under en flådeøvelse i Barentshavet.