Logo

RSS Print

Optakt til Nordisk Film Prisen 2012

Nordisk Film Prisen er fra 2010 blevet en talentpris, der uddeles i forbindelse med filmfestivalen CPH PIX. 11. april 2012 løber dette års uddeling af prisen af stablen i Dagmar. Som optakt har vi bedt sidste års vinder – manuskriptforfatteren Anders F. August – om at gøre status for det år, der er gået. Et år hvor han – med både Superclásico og kæmpesuccesen Dirch – for alvor har slået sit navn fast i filmbranchen.

Hvad har du kunne bruge prisen til?
Bortset fra at det selvfølgelig var super fedt at få den – og at det stadigvæk er den eneste pris, jeg nogensinde har fået, måske med undtagelse af bedste kammerat engang på et fodboldhold i starten af 80'erne – synes jeg, det er svært at nævne noget konkret. Udover at pengene selvfølgelig kunne give noget arbejdsro. Derudover var det rigtig fedt at få den anerkendelse, som følger med prisen – især som manuskriptforfatter, da det ikke er særligt naturligt, at vi får den. At få det skulderklap og den opmærksomhed var virkelig fantastisk.

Hvad betyder det i branchen at få sådan en pris - bliver der lagt ekstra meget mærke til én?
Man bliver etableret og får slået sit navn fast på en anden måde. Man får en masse presse og der bliver lagt mærke til én, en masse forskelliges steder. Det kan man bruge til at skabe en større frihed i det jeg laver, da jeg har fået et blåstempel. På den måde er folk måske lidt mere villige til at lytte og kaste penge efter en. Det er svært for mig at skille det ad, da Superclásico og Dirch-filmen jo kom ud senere på året – så det gav naturligvis også ekstra meget omtale. På den måde bliver det en hybrid, da opmærksomheden jo både kan stamme fra prisen og filmene. Men det giver helt sikkert en selvsikkerhed at have en fornemmelse af, at man laver noget, der er rigtigt.

Hvad synes du, det betyder, at der findes en talentpris som Nordisk Film Prisen?
At det netop er en talentpris, synes jeg, er så vigtigt. Det skulle man gøre meget mere ud af. At fokusere på det, der sker næste gang og de nye bevægelser i dansk film, er mindst ligeså vigtigt, som at give priser til de etablerede navne Det er derfor virkelig fedt, at Nordisk Film har en talentpris, når nu hverken Robert eller Bodil f.eks. gør noget særligt for de folk, der kun lige er startet. Der er nødt til at være noget fokus på, hvad der sker rundt omkring de store navne. Karrieremæssigt kan det hjælpe at få sådan en pris, fordi det ofte er så håbløst banalt, at hvis folk i branchen først har hørt om en blåstempling af et navn, er de mere tilbøjelig til at tænke "der er nok noget om det" og dermed støtte projektet.

Kan du løfte sløret for, hvad du arbejder på nu?
Michael Noer og jeg arbejder på en film, der foregår på et plejehjem – lidt ligesom at R foregik i et fængsel. Hovedpersonen er en ældre dame, der kommer ind til noget genoptræning. Hun opdager i løbet af historien, at hun måske ikke er der for at lære at gå igen – men fordi hun langsomt er ved at miste hukommelsen. På den måde kommer filmen til at handle om, at hun ikke bare skal kæmpe imod systemet, men også imod sig selv.

Dette års Nordisk Film Pris og de medfølgende 106.000 kr (Nordisk Films alder ganget med 1000) bliver uddelt 11. april 2012 i Dagmar til åbningen af CPH PIX.

CPH PIX er en 18 dage lang spillefilmsfestival, der sætter fokus på nye talenter med et program, der rummer nogle af de stærkeste debutfilm fra året, der er gået, som ikke var en del af den almindelige biografdistribution. CPH PIX er en del af Copenhagen Film Festival, der er støttet af Nordisk Film.