Logo

RSS Print

Ove Sprogøe Prisen 2011

For sjette gang er Ove Sprogøe Prisen blevet overrakt på Nordisk Film i Valby.

  • Foto: Michael Bothager

    Foto: Michael Bothager

Prisen gives til en dansk skuespiller eller skuespillerinde for en usædvanlig indsats på tv, film eller teatret i løbet af året, og i år tilfaldt prisen Nikolaj Lie Kaas, særligt for hans stærke – og anmelderroste – præstation i Dirch.

Ud over hæderen modtog Nikolaj Lie Kaas en check på 30.000 kr., som i år er doneret af Nordisk Film Fonden.

Et flot portræt af Dirch
I sin begrundelsestale til Nikolaj Lie Kaas sagde Gregers Dirckinck-Holmfeld bl.a.:

"Nikolaj spiller den Dirch, der lyser som en raket. Som ind imellem farer i uberegnelige retninger. Mod ustyrlige mål. En raket - alene i himmelrummet. Ensom midt i alt halløjet. Den ensomhed kommer vi tæt på i filmen. Dirch på skæv og skæbnesvanger kurs. Fabelagtig smukt afspejlet i Nikolajs øjne og kropssprog... Nikolaj Lie Kaas går til grænserne i sit spil. Han er en skuespiller, der virkelig SATSER..."

En stolt modtager
Selvom Nikolaj Lie Kaas har en del priser stående på kaminhylden allerede, var han glad og rørt over anerkendelsen, og fortalte de fremmødte gæster i Kinografen, at Ove Sprogøe er et af hans store forbilleder.

Fakta om prisen
Ove Sprogøe Prisen er oprindeligt indstiftet af Morten Grunwald og Nordisk Film med donation af honorarerne fra forfatterne bag bogen "Den fynske vulkan" og med indtægterne fra de mindeforestillinger, Nordisk Film afholdt efter Ove Sprogøes død i september 2004.

Tidligere har Niels Ellegaard, Nikolaj Kopernikus, Lene Maria Christensen, Signe Egholm Olsen og senest Cecilie Stenspil modtaget prisen.

Juryen består af Bent Fabricius-Bjerre, Bo Christensen, Jan Lehmann, Christian Have, Lisbet Dahl, Morten Grunwald og fra i år, Jørgen Sprogøe, Katja Holm og Kim Skotte.