sameblod-se

Sameblod nomineret til svensk regeringspris

08.05.2018

Nordisk Film Production er nomineret til den svenske regerings eksportpris 2018 for filmen Sameblod, der beskriver den samiske minoritetskamp

Filmen Sameblod, der er lavet af Nordisk Film Production, er nomineret til den svenske regerings første eksportpris. Prisen skal fremhæve de kulturelle og kreative industrier og deres bidrag til svensk eksport, og seks virksomheder er blandt de nominerende.

Amanda Kernell har instrueret Sameblod , der er den første spillefilm med dialog på sydsamisk. Den skildrer den samiske minoritetskamp og hovedpersonens vanskelige valg og ofre i 1930'ernes Sverige. Filmenfortæller historien om den samiske teenagepige Elle Marja (spillet af Lene Cecilia Sparrok), der drømmer om et andet liv, efter hun bliver udsat for racistiske og racehygiejniske udfald på sin skole. Drømmen kan kun gå i opfyldelse, hvis hun bryder alle bånd til sin familie og kultur. 

"Det er en stor ære for Amanda Kernell og jeg, at Sameblod er den første film, der er blevet nomineret til regeringens eksportpris. Det er ikke alene sandheden i historien, der berør os men også sandheden i de følelser, den vækker. Sameblod har berørt føleleser rundt i verden siden premieren i Venedig i september 2016, og det lader ikke til, at rejsen er slut endnu," siger filmens producer Lars G. Lindström, Nordisk Film Production, Sverige.

Sameblod har opnået international succes og har været præsenteret på over 100 filmfestivaler verden over. Den har modtaget flere prestigefyldte priser, herunder Europa-Parlamentets LUX Filmpris, som gjorde det muligt, at filmen blev vist i alle 28 EU-lande med undertekster på 24 sprog. 

Filmen havde verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig, og den er produceret af Lars G. Lindström for Nordisk Film Production, Sverige. Tomas Radoor og René Ezra er danske co-producenter.

Sameblod distribueres af Nordisk Film AB og er en co-produktion mellem Sverige, Norge, Sápmi og Danmark: Nordisk Film Production Sweden AB, Sveriges Television AB, Nordisk Film Production A/S, Bautafilm AB og Digipilot AS.

Filmen er produceret med støtte fra det svenske filminstitut, Eurimages, Europarådet, Det Danske Filminstitut, International Sami Film Institute, Kulturnäringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Filmfond Nord, Sametinget, Film i Västerbotten og Konstnärsnämnden.

Vinderen bliver præsenteret af EU-og handelsminister Ann Linde ved en ceremoni torsdag den 24. maj.

Læs om de øvrige nominerede til eksportprisen her.