thomasvinterberg-marc-hoem

Thomas Vinterberg starter optagelser til sin næste danske spillefilm

10.11.2014

Efter den Oscar-nominerede megasucces Jagten og den internationale storfilm Far From the Madding Crowd, der får premiere næste forår, har Thomas Vinterberg netop indledt optagelser til sin næste danske spillefilm, dramaet KOLLEKTIVET.

Filmen produceres af Zentropa Entertainments i samarbejde med Toolbox Film og har bl.a. Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Lars Ranthe, Fares Fares og Helene Reingaard Neumann i de bærende roller. Den optages hen over 8 uger i København og Trollhättan i Sverige og får forventet biografpremiere efteråret 2015.
 
Historien
KOLLEKTIVET er Thomas Vinterbergs egen frie digtning, dog inspireret af hans eventyrlige opvækst i et akademikerkollektiv nord for København. Vi befinder os i midt-70'erne, hvor drømmen om frihed og fællesskabet er på sit højeste. I kollektivet kan man være frie og lykkelige sammen. Man lever, fester og bor sammen. Man diskuterer, skændes, elsker og inspirerer hinanden. Det er billedet på det perfekte liv.
 
For akademikerparret Erik og Anna begynder kollektivet også som en drøm. Sammen med datteren Freja etablerer de et kollektiv i Eriks store kasse af en villa i Hellerup, og med denne lille familie som fortællingens midtpunkt inviteres vi ind i drømmen om et ægte kollektiv. Vi er med til husmøderne, middagene og festerne. Det er venskab, kærlighed, familie og fællesskab under samme tag. Men da Eriks unge elskerinde får lov at flytte ind, forandres alting. Tiden går sin gang, og alt imens en epoke nærmer sig sin afslutning, trænger virkeligheden sig på og truer med at gøre en ende på både familie, venskab og drømmen om at være sammen.
 
KOLLEKTIVET er et humoristisk, følsomt, men også smertefuldt og rørende portræt af en svunden tid. Tilsat 1970’ernes soundtrack bliver filmen en både nænsom og konfronterende kærlighedserklæring til en generation af idealister og drømmere, der for længst er vågnet op til virkeligheden.
 
Vejen til KOLLEKTIVET gik via Wien
For nogle år siden flirtede Thomas Vinterberg med tanken om at lave en film om et kollektiv som det han selv var vokset op i. På flere opfordringer besluttede Vinterberg at prøve materialet af på scenen og fik mulighed for at uropføre stykket Kollektivet på det prestigefyldte BurgTheater i Wien. Han skrev stykket sammen med Mogens Rukov og stod selv for iscenesættelsen, og en stor del af handlingen og dialogen blev improviseret frem under prøveforløbet med de østrigske skuespillere. På premiereaftenen blev forestillingen modtaget med ekstatiske ovationer, og det var her, at Thomas Vinterberg besluttede, at stykket Kollektivet skulle blive til filmen KOLLEKTIVET. I de følgende dage fulgte den ene begejstrede anmeldelse efter den anden, og opsætningen blev en enorm succes. Herefter gik Thomas Vinterberg i gang med at skrive filmmanuskriptet til KOLLEKTIVET sammen med instruktøren og manuskriptforfatteren Tobias Lindholm. Og i sidste uge gik filmens optagelser i gang.


Fotograf: Henrik Petit

Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm i spidsen for stærkt cast
Zentropa og Thomas Vinterberg har sikret sig et drømmecast til filmen, der blander nogle af vores største navne med en række nye stortalenter. I hovedrollerne som ægteparret Erik og Anna genforenes Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm med Thomas Vinterberg for tredje gang i karrieren. De medvirkede begge to i såvel De største helte og Festen.
 
Som datteren Freja er der skuespillerdebut til 14-årige Martha Sofie Wallstrøm Hansen, mens Helene Reingaard Neumann får sin tredje rolle i en Thomas Vinterberg film efter En mand kommer hjem og Submarino. Blandt kollektivets øvrige beboere kan publikum glæde sig til at møde Lars Ranthe som Ole, Fares Fares som Allon (Kvinden i buret og Fasandræberne), Julie Agnete Vagn som Mona (tredje sæson af Borgen), Magnus Millang som Steffen (Danish Dynamite), Anne Gry Henningsen som Ditte og Sebastian Grønnegaard Milbrat som drengen Vilads.