undersandetweb

“Under sandet” bliver Danmarks bud på en Oscar

19.09.2016

Martin Zandvliets “Under sandet”, der er produceret af Nordisk Film, fortsætter successen. Filmen er nu Danmarks bud på en Oscar i 2017. 

“Under sandet” bliver Danmarks bud på en Oscar i 2017. Filmen er skrevet og instrueret af Martin Zandvliet og produceret af Mikael Rieks fra Nordisk Film. 

“Jeg er glad på hele produktionens vegne. Det har været en fornøjelse at følge den rejse, filmen har været på indtil nu med talrige store, internationale priser. Nu krydser vi alle fingre for, at den går hele vejen til Oscar,” siger Mikael Rieks. 

Martin Zandvliet roser den danske Oscar-komité for at udvælge hans film:

"Det er stærkt og modigt, at de tør vælge en film, som faktisk også er samfundskritisk. Filmen stiller spørgsmål om, hvordan vi skal behandle hinanden, og hvordan vi reagerer over for hinanden både som individer og nation," siger han til Ritzau. 

Komitéen, der indstiller en dansk film til kapløbet om en Oscar-nominering i kategorien “Bedste ikke-engelskssprogede film”, indstillede enstemmigt “Under sandet", og fungerende formand for komitéen, vicedirektør ved Det Danske Filminstitut Claus Ladegaard, siger i en pressemeddelelse:

“Det er en film, der på fineste vis fortsætter en mangeårig tradition, hvor vi præsenterer Oscar-akademiet for populære film af kulturel værdi, som samtidig vidner om den høje kvalitet, den danske filmbranche kan byde ind med."

"Under sandet" byder på en anderledes historie om 2. Verdenskrig, baseret på virkelige begivenheder, i en smukt filmet og gribende fortælling, der i passager får publikum helt ud på kanten af sædet. Siden verdenspremieren på filmfestivalen i Toronto sidste år har filmen og dens hovedkræfter rejst verden rundt på store festivaler og modtaget priser. Overalt har den grebet publikum og opbygget en fanskare blandt professionelle filmbranchefolk, som begejstret taler om den.

Filmens nordamerikanske distributør, der bringer filmen ud til det nordamerikanske publikum i det kommende halvår, har stået bag lanceringen af størstedelen af de film, der gennem det seneste årti har vundet en Oscar i kategorien “Bedste ikke-engelskssprogede film”.

"Under sandet' fik herhjemme premiere i december 2015, modtog fremragende anmeldelser og trak 175.000 i biografen.

“Med filmens stærke kvaliteter, med den store indsats, som hovedkræfterne bag filmen har lagt i den internationale lancering, og med en Oscar-erfaren nordamerikansk distributør bag sig har vi trods stærk konkurrence fra de andre film valgt at indstille “Under Sandet”,” siger Claus Ladegaard. 

Hvert land kan indstille netop én film til nominering. Akademiets regler kræver, at filmen har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2015 til 30. september 2016, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialog-sprog.

Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af akademiets Foreign Language-komité, der skal vælge seks film til en shortliste. En eksekutiv komité tilføjer derefter yderligere tre film til shortlisten for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, som derefter består af ni film. To komitéer, en på USAs østkyst og en på vestkysten, ser derefter de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres.

Kort før jul offentliggøres Oscar-shortlisten med de ni film. Den præcise dato for dette er aldrig officiel. Onsdag den 5. januar indledes stemmeprocessen til nomineringerne, som offentliggøres torsdag den 24. januar. Det 88. Academy Awards Show finder sted søndag den 26. februar.