dina-drakan-fotokredit-jirihanzl

Visuelle effekter der slår ”Game of Thrones”

07.04.2015

Stor ros til Nordisk Film Shortcut for de flotte visuelle effekter i filmen ”Skammerens datter” og en milepæl for dansk filmproduktion.

Af Jesper Eising

I disse dage strømmer børn og voksne i biografen for at se “Skammerens datter”, og for de ansatte i Nordisk Film Shortcut er det en særlig fornøjelse.

Her står man nemlig bag filmens mange visuelle effekter, som har fået de danske anmeldere til at falde på halen.

"Yikes! Hvem skulle have troet, at en dansk familiefilm ville formå at præsentere så effektfulde og seriøst ubehagelige dragedyr, at “Game of Thrones”-monstrene fremstår som nuttede skødehunde til sammenligning?" hedder det for eksempel I Soundvenues anmeldelse.

Og I Berlingske skriver anmelderen: ””Skammerens datter” er spændende, medrivende og imponerende ambitiøs. 51 millioner kroner er der lagt i produktionen, og det er da også svært ikke at blive imponeret over det tekniske niveau. Mange af de mere krævende effekter sidder lige i skabet. Dragerne er overordentligt realistiske og skræmmende, og en scene, hvor et brændende hus styrter ned over en klippeskrænt, er ligeledes flot og skræmmende.”

Martin Madsen fra Nordisk Film ShortCut var VFX Director på ”Skammerens datter” og begyndte arbejdet med forproduktion og planlægning knap to år før premieren.

”Siden juni 2014 har vi siddet otte mand fra VFX-teamet på ShortCut i Danmark og arbejdet med filmens effekter. En stor del af VFX-arbejdet har vi også fået lavet hos vores norske samarbejdspartner, Storm, som har haft op mod 15 mand tilknyttet projektet fra juni frem til starten af februar 2015 hvor vi lukkede filmen. Filmen blev også gradet af ShortCut ved vores norske afdeling,” fortæller Martin Madsen, der på hele holdets vegne er meget stolt over det færdige resultat.

”Det har været fantastisk at få lov til at være med til at skabe Lene Kaaberbøls univers med alt fra fulde computergenererede byer, til drager, til store slotte, til brændende huse og meget mere. ”Skammerens datter” må betegnes som en milepæl inden for dansk fantasy, og vi håber den vil inspirerer andre danske filmskabere til at fortælle nye historier, som ikke tidligere har kunne realiseres i Danmark,” siger Martin Madsen.